TZATZIKI ⇒ originální, chuťově vyladěné, prostě řecky dokonalé...
INGREDIENCE
- 300 g řeckého bílého jogurtu
- 1 salátová okurka
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 0,5 lžičky soli
- pepř dle chuti (nemusí být)
- 1 lžíce nadrobno nasekaného kopru
POSTUP PŘÍPRAVY
Okurku oloupeme a nastrouháme na struhadle (nahrubo) na velkém očku. Nastrouhanou okurku dáme do misky, osolíme 0,5 lžičkou soli, přidáme 1 lžíci vinného octa, zamícháme a necháme aspoň 30 minut odstát. Poté slijeme vodu, okurku vyklopíme na čistou utěrku nebo papírový ručník a přebytečnou tekutinu z okurky pořádně vymačkáme.
Vymačkanou okurku dáme zpět do misky. Přidáme jogurt, prolisovaný česnek, 1 lžíci vinného octa, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, pepř, kopr a případně dle chuti dosolíme. Všechny ingredience pořádně promícháme a necháme tzatziki odpočinout v lednici aspoň 2 hodiny.
Čas přípravy: práce 10 min, čekání na okurku 30 min, odpočinek v lednici 2 hod
TIP: Tzatziki se výborně hodí jak ke grilovanému masu, tak i zelenině. Nejlépe však chutnají, když si je naberete chlebem pita rovnou z misky.