TZATZIKI

TZATZIKI ⇒ originální, chuťově vyladěné, prostě řecky dokonalé...

 

INGREDIENCE 

  • 300 g řeckého bílého jogurtu
  • 1 salátová okurka
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 0,5 lžičky soli
  • pepř dle chuti (nemusí být)
  • 1 lžíce nadrobno nasekaného kopru

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Okurku oloupeme a nastrouháme na struhadle (nahrubo) na velkém očku. Nastrouhanou okurku dáme do misky, osolíme 0,5 lžičkou soli, přidáme 1 lžíci vinného octa, zamícháme a necháme aspoň 30 minut odstát. Poté slijeme vodu, okurku vyklopíme na čistou utěrku nebo papírový ručník a přebytečnou tekutinu z okurky pořádně vymačkáme.

Vymačkanou okurku dáme zpět do misky. Přidáme jogurt, prolisovaný česnek, 1 lžíci vinného octa, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, pepř, kopr a případně dle chuti dosolíme. Všechny ingredience pořádně promícháme a necháme tzatziki odpočinout v lednici aspoň 2 hodiny.

Čas přípravy: práce 10 min, čekání na okurku 30 min, odpočinek v lednici 2 hod

TIP: Tzatziki se výborně hodí jak ke grilovanému masu, tak i zelenině. Nejlépe však chutnají, když si je naberete chlebem pita rovnou z misky.